Junkkari M-sarja

Mallistomme monipuolisin, todellinen yleiskylvökone!

Pyydä tarjous

  • Junkkari M 400
  • Junkkari M 400
  • Junkkari M 400
  • Junkkari M 400

Junkkari M-sarja

Tuoteperheen monipuolisin kylvölannoitin soveltuu muokatulle, kevymuokatulle tai keveämpien maiden suorakylvöön. M-sarjan koneet perustuvat tarkasti kylvösyvyyden säilyttävään kiilajyrävantaaseen leikkaavalla kiekkoprofiililla. Valittavissa on 3- tai 4-metrinen versio sekä pienempi eco- tai suurempi plus-säiliö. M-sarja  saatavilla myös erillisellä lannoitevantaistolla ja ISOBUS-ohjaimella sekä täsmäviljelyominaisuuksilla. Voit myös varustella M-mallisi todella monipuolisesti juuri sinun käyttöösi soveltuvilla varusteilla. Laaja valikoima asiakkaiden arvostamia ominaisuuksia on esitelty tarkemmin Varustelu-sivulla.

 

Junkkari M-sarja

M-sarjan järeä leikkaavalla profiililla varustettu kiilajyrävannas säilyttää kylvösyvyyden erinomaisesti. Laaja vannaspainatusalue on säädettävissä hydraulisesti traktorin ohjaamosta. Vantaan rakenne on varustettu maakosketuksen vastaanottavalla keraamisella kulutuspalalla, jolloin kulutuskestävyys moninkertaistuu perinteisiin ratkaisuihin verrattuna. Siemen sijoitetaan kylvövaon pohjalle jolloin kapillari-ilmiö nostaa kosteuden siemenen käyttöön. 

Kone on valittavissa joko 3- tai 4-metrisenä sekä eco- tai plus-koossa. Säiliö on varustettu rullapressulla, joka on erittäin kevytkäyttöinen ja mahdollistaa helpon täytön.  Junkkari-tuotteissa on markkinoiden suurimmat säiliöt, joiden ansiosta kylvömateriaalin täydennyskerrat vähenevät. Malli on myös saatavilla pelkällä siemensäiliöllä.

Kylvölannoitin ottaa käyttövoimansa maapyörästä ja sen kautta voima välitetään portaattoman vaihteiston välityksellä syöttökoneistoon. Halutut syöttömäärät voidaan säätää tarkasti pienistä määristä ja siemenistä aina suurempiin määriin ja siemeniin. Syöttö toimii luotettavasti kaikissa tilanteissa, jopa ilman traktorista saatavaa sähköä.

Syöttölaitteiston suunnittelussa on panostettu varmatoimisuuteen ja yksinkertaisuuteen. Syöttö tapahtuu aina koko syöttörullan leveydellä, jolloin syöttö on tarkka myös pienillä syöttömäärillä ja kaikilla ajonopeuksilla. Kylvettäessä piensiemeniä käytetään niiden syöttöön erillistä piensiemenrullaa, jolloin saadaan kylvettyä tarkasti myös vain muutamien kilojen syöttömäärät. Kiertokoe on erittäin helppo suorittaa ja säädöt voidaan hoitaa lisävarusteina saatavilla lannoitteen ja siemenen kaukosäädöllä.

Ohjainlaitteita on saatavilla laajasti. Yksinkertaisimmillaan pinta-alamttari, G-wizard- tai ISOBUS-ohjain. Täsmäviljelysovellusten hyödyntäminen on mahdollista, koska halutessa lannoitteen ja siementen säätö voidaan hoitaa sähköisesti ohjaimen kautta.

Edellä mainitun lisäksi on saatavilla lukuisa määrä lisäominaisuuksia, joita ovat mm. erilaiset vetolaitteet, etumuokkaimet, rivimerkitsimet, ruiskutusurakytkimet, säiliövahdit, siemenseulat, koneen puolinnosto, hydraulinen vannaspainatus, esimerkitsin, piensiemen- ja starttivarustus.

 

 

Vantaisto

M-sarjassa kiilajyrävannas toimii yhdistelmävantaana, jolloin lannoite ja siemen sijoitetaan saman vantaan kautta maahan. Vaihtoehtona on myös erillisellä lannoitevantaistolla varustettu malli kulutusta kestävällä ja kasvijätettä erinomaisesti läpäisevällä kumipatukkajousitetulla hammastetulla kiekkovantaalla. Erillisten lannoitevantaiden riviväli on 25 cm. M-sarjan kone voidaan varustaa myös pelkkää siementä kylväväksi koneeksi tai myös starttilannoitetta siemenriviin sijoittavaksi kylvölannoittimeksi. Vannaspainotus säätyy hydraulisesti traktorista 10-120kg välillä.

Säiliö

Säiliökoko on valittavissa 3- tai 4-metrisenä sekä eco (2700/3700 l) tai plus-kokoisena (4200/5700 l). Säiliössä on säädettävä väliseinä. Säiliö on myös saatavilla pelkästään siemensäiliönä. Kaikissa säiliömalleissa on pikalukituksella varustettu helppokäyttöinen pressukansi, joka voidaan avata eteen, taakse tai väliseinän kohdalle.  Eco- ja Plus-säiliössä on vakiona lannoiteseulat ja lisävarusteena siemenseulat. Kaikkiin säiliöihin on asennettavissa tehtaalla tai myös jälkikäteen piensiemen- ja starttivarustus. Tukevat itsepuhdistuvat työskentelytasot, kaiteet ja astimet on suunniteltu siten, että kulkeminen ja työskentely on turvallista.

Ohjain

Ohjainlaitteita on saatavilla laajasti. Yksinkertaisimmillaan on saatavilla sähköinen pinta-alamittari, jonka perusohjaimessa on kaksi pinta-alalaskuria. G-Wizardin graafinen ohjain tarjoaa useimmat kylvölannoittimen hallintaan ja valvontaan liittyvät toiminnot. Näytössä on kaikki tarpeellinen tieto reaaliaikaisesti nähtävissä yhdellä vilkaisulla. Koneen varustelusta riippuen saatavilla on mm. ajonopeus, 2 pinta-alalaskuria, säiliövahdit, akselien pyörintävahdit, rivimerkitsimien ohjaus, ruiskutusurien ohjaus, puolinoston ohjaus, lannoitteen kaukosäätö (G-Wizard Plus) ja vaihdelaatikon seuranta.

ISOBUS-ohjain mahdollistaa kylvölannoittimen ohjauksen traktorin omasta ISOBUS-ohjaimesta. Erillinen traktoriin asennettava ISOBUS-terminaali on myös saatavilla. ISOBUS-ohjain mahdollistaa lannoitteen ja siementen ajonaikaisen säädön sekä täsmäviljelysovellusten hyödyntämisen, jolloin säätö voidaan hoitaa paikkatiedon perusteella. Saatavilla on mm. ajonopeus, 3 pinta-alalaskuria, säiliövahdit, akselien pyörintävahdit, rivimerkitsimien ohjaus, ruiskutusurien ohjaus, puolinoston ohjaus, lannoitteen ja/tai siementen kaukosäätö, vaihdelaatikon seuranta ja lannoitteen ja siementen kaukosäätö.

Jyräpyörästö

Vantaiston takana sijaitseva pyörästö toimii sekä koneen kuljetus- että jyräpyörästönä. Tämä poistaa erillisen jyräystarpeen kylvön jälkeen. Pyörästöön on saatavilla kaksi traktorikuvioista rengasta: 7,5x16" tai 7,5x20". Erityisesti kevyillä maalajeilla ja Plus-säiliön kanssa suositellaan suurempaa rengaskokoa, koska niiden ansiosta kone on kevyempi vetää ja lauttautumisriski pienenee. Suurempi pyöräkoko säästää myös polttoainekustannuksissa ja maan rakenne pysyy parempana pienemmän pintapaineen ansiosta.

Pyörästö mahdollistaa siirtoajon täysillä säiliöillä ja on rakenteeltaan vahva ja avara. Huoltokohteet ovat helposti saatavilla. Telirakenteen ansiosta pyörästö mukautuu erinomaisesti maaston muotoihin, jyräysjälki on tasaista ja kulku siirtoajossa vakaata.

Vakiovarusteinen jälkihara viimeistelee kylvörivien välit ja rikkoo renkaanjäljet. Harattu maakerros estää pinnan liettymistä ja kuorettumista sekä hidastaa kosteuden haihtumista. Lisävarusteena saatava puolinosto-ominaisuus pitää haran maassa myös päisteissä käännyttäessä.

Lisävarusteet

M-koneen lisävarustelista on niin ikään malliston monipuolisin. Saatavilla on erilaisia vetolaitteita kuten vetokarttuvetoaisa ja pakkeri. Muokkainvalikoimasta löytyvät 1- ja 2-riviset etuladat ja s-piikkimuokkaimet sekä kiekkomuokkain. Saatavilla on myös rivimerkitsin, ruiskutusurat, puolinosto, säiliövahdit, siemenseulat sekä piensiemen- ja starttivarustus.

Hydraulinen rivimerkitsin

 Kiekkomuokkain

 1-rivinen etulata

 2-rivinen etulata

 2-rivinen s-piikkimuokkain

 M-sarjan lannoitevantaisto

 Piensiemenlaatikko

 Koneen puolinosto-ominaisuus

 Siemenpuolen ruiskutusurakytkimet

 Lannoitepuolen ruiskutusurakytkimet

 Lannoitteen ja/tai siemenen kaukosäätö

 Siemenseulat

 Tehostettu säiliövalvonta

 Vetokarttu

 Pakkeri

 Täsmäviljelysovellus

Kuvagalleria

M400 Plus

Katso

M300 Plus

Katso

M400 Eco

Katso

M-sarjan kylvövideoita

M400 video

Katso

M400 PLUS -kylvötyössä keväällä 2018

Katso

M400 PLUS - kevätkylvöä 2020

Katso

Tuotetiedot

VANTAISTO M300 M400
Kylvömuokkauksen tarve Suorakylvö (1), kevytmuokattu, muokattu Suorakylvö (1), kevytmuokattu, muokattu
Vannastyyppi 1-kiekkovannas 1-kiekkovannas
Työsyvyyden ohjaus Hammastettu kiilajyrävannas Hammastettu kiilajyrävannas
Vantaan kulumisenkesto Erinomainen Erinomainen
Vannaspainoalue 10-120 kg 10-120 kg
Vannaspainatuksen säätö Hydraulinen keskussäätö Hydraulinen keskussäätö
Vannaspainatus Vetojousi Vetojousi
Siemenvantaiden lukumäärä 24 32
Riviväli 12,5 cm 12,5 cm
Lannoitteen sijoitustapa Lannoite-/siemenvannas Lannoite-/siemenvannas
S-piikki lannoitevannas - -
Lannoite 1-kiekkovannas Lisävaruste Lisävaruste
SÄILIÖ M300 M400
Säiliövaihtoehdot Eco, Plus tai Seed Eco, Plus tai Seed
Tilavuus 300 Eco/Seed 2 700 l
300 Plus 4 200 l
400 Eco/Seed 3 700 l
400 Plus 5 700 l
Väliseinä Säädettävä Säädettävä
Lannoiteseula Vakio Vakio
Siemenseula Lisävaruste Lisävaruste
Pressukansi Plus-säiliössä jousipressu/Eco&Seed-säiliöissä manuaalirullaus Plus-säiliössä jousipressu/Eco&Seed-säiliöissä manuaalirullaus
Syöttökoneisto lannoitepuoli Rihlasyöttö vaihdelaatikolla Rihlasyöttö vaihdelaatikolla
Syöttökoneisto siemenpuoli Kaksoisnastasyöttö vaihdelaatikolla Kaksoisnastasyöttö vaihdelaatikolla
PYÖRÄSTÖT M300 M400
Rengasvaihtoehdot 7.5 - 16" tai 7.5 - 20" 7.5 - 16" tai 7.5 - 20"
Jarrut Lisävaruste Lisävaruste
Renkaiden uretaanitäyttö Lisävaruste Lisävaruste
VETOLAITTEET M300 M400
Vetokarttu (vetovarsiin) Lisävaruste Lisävaruste
Pakkeri 100 cm/7.5x16" - -
Pakkeri 140cm/10.0-15.3 Lisävaruste Lisävaruste
OHJAIN m300 M400
Ohjainvaihtoehdot Ei ohjainta/Pinta-alamittari/
G-wizard/ISOBUS
Ei ohjainta/Pinta-alamittari/
G-wizard/ISOBUS
Lannoiterivin ruiskutusurakytkimet Lisävaruste Lisävaruste
Siemenrivin ruiskutusurakytkimet Lisävaruste Lisävaruste
Lannoitemäärän kaukosäätö Lisävaruste Lisävaruste
Siemenmäärän kaukosäätö Lisävaruste Lisävaruste
Täsmäviljelysovellus Lisävaruste Lisävaruste
Tehostettu säiliövalvonta Lisävaruste Lisävaruste
LISÄVARUSTEET M300 M400
Hydraulinen rivimerkitsin Lisävaruste Lisävaruste
1-rivinen etulata Lisävaruste Lisävaruste
2-rivinen etulata Lisävaruste Lisävaruste
2-rivinen s-piikkimuokkain Lisävaruste Lisävaruste
Kiekkomuokkain Lisävaruste Lisävaruste
Puolinosto Lisävaruste Lisävaruste
Piensiemen- ja starttilannoslaatikko Lisävaruste Lisävaruste

 

MITAT M300 M400
Työleveys 300 cm 400 cm
Kuljetusleveys 300 cm 400 cm
Korkeus kuljetusasennossa (Eco/Plus) 302/352 cm 302/352 cm
Täyttökorkeus työasennossa (Eco/Plus) 223/228 cm 223/228 cm
Pituus 539-798 cm 539-798 cm
Paino min 3 200 kg 3 900 kg
Tehontarve 60-115 kW 75-140 kW
1) ei suositella kovien maiden suorakylvöön    

Kuka olet ja mistä päin?
Petri Karjalainen, maanviljelijä, yrittäjä Pieksämäki, Virtasalmi.

 

Millaista tilaa viljelet?
Kasvitila, jossa viljelyksessä 150 ha.

Mitä viljelet?
Tilallamme viljellään monipuolisesti eri lajeja. Pellossa on kasvamassa viime vuonna kylvettyä kuminaa ja tänä vuonna sitä kylvetään lisää. Kuminan lisäksi viljelen härkäpapua sekä ohraa, kauraa ja rypsiä.

Ovatko Junkkarin koneet entuudestaan tuttuja?
Junkkarin koneista tilalla on joskus aikaisemmin ollut Simulta –kylvölannoitin.

Miksi sai sinut valitsemaan Junkkarin kylvökoneen?
Junkkarin M400 Plus koneeseen päädyin vertailun kautta messuilla. Uudessa Junkkarin koneessa on paljon hyviä muutoksia aikaisempaan mallistoon verrattuna. Koneen järeys ja keskussäätö vakuuttivat. Kokonaisuutena kone on vankan oloinen. Koneessa arvostan vantaan kestävyyttä ja järeyttä, koska Itä-Suomen pellot ovat kivisiä ja vaativat koneelta paljon. Koneen selkeä rakenne vakuutti.

Miltä käyttäjäkoulutus tuntui?
Tämä oli oikein hyvä tilaisuus. Välimatka vain oli pitkä, tilaisuus voisi olla lähempänäkin Itä-Suomea. Tieto koulutuksesta tavoitti hyvin, eli kauppias kertoi tapahtumasta. 

 

Käyttäjä & kone

Harri Laine mv., agronomi Pornaisista Keski-Uudeltamaalta. Junkkari M400 -kylvökone. Tilalla viljellään n. 160 ha alalla viljoja ja palkokasveja. Tila on ollut luomuviljelyssä yli 20 vuotta ja sen myötä viljelykasvit ovat muotoutuneet monipuolisemmiksi. Vuonna 2015 viljeltiin ruista n.30 ha, hernettä 25 ha, härkäpapua 22 ha, kauraa n. 25 ha, ohraa 15 ha ja hieman kevätspelttiä.

Miten päädyit Junkkarin uuteen kylvölannoittimeen?
Useasta syystä. Päädyin M400-malliin selkeän rakenteen (hyvä näkyvyys kiekoille ja putkiin), yksinkertaisen ja toimivan vannaspainotuksen, pyörimisnopeuteen perustuvan syöttölaitteiden sekä suuren säiliökoon myötä (plus-säiliö). 12,5cm riviväli on hyvä luomuviljelyssä, sillä maa peittyy nopeammin kasvien varjostuksen vaikutuksesta.

Lannoitteiden ja siemen kylvö samaan riviin on luomuviljelyssä etu: käytän starttilannoitustyyppisesti Elosadon Viljo- tai Biolanin Arvo-lannoitteita 300-600kg/ha (N30-40kg ja P6-12kg). Suuresta säiliöstä on mahdollisuus sijoittaa jopa 1000kg/ha ko. lannoitteita. Ominaispainoltaan kevyttä lannoitetta sopii paljon ja se myös valuu sieltä tasaisesti pois!

Maat ovat Uudellamaalla savia eli hyvin raskaita. Kylvömuokkaus tehdään ensin s-piikkiäkeellä. Junkkarin M -mallilla pystytään kylvämään ns. kovaan maahan (0,5-1cm muokkaamattomaan) varmistaen näin tasaisen itämisen. Hieman joustavilla kylvökiekoilla/vantailla saadaan anteeksi myös äestysmiehen huolimattomuuksia muokkaustarkkuudessa. Lopullisen sysäyksen koneen hankintaan antoi naapurikunnasta Kurjen Lassilta saatu vanhemman version 4 m kylvökoneen kokeilu vuonna 2014. Kone oli kevyempi vetää kuin 3m "mynämäkeläinen".

Onko sinulla aikaisempia kokemuksia Junkkarin tuotteista?
Tilalta löytyy Junkkarin 12 t viljakärry.

Oliko kone odotusten mukainen ja saitko Junkkarilta haluamaasi palvelua?
Kone oli aika valmis, eikä suurempia lastentauteja esiintynyt. Pari keskimerkkarien sylinteriä meni takuuseen, niissä ilmenneiden vuotojen myötä.

Oliko vuoden 2015 satotaso odotustesi mukainen?
Uudellamaalla kesä oli aika hyvä. Pitkä viileä kasvukausi yhdistettynä riittäviin sateisiin tuotti yhden kaikkien aikojen parhaimman sadon.

Minkälaisia kylvösuunnitelmia sinulla on vuodelle 2016?
Samaa rataa kuin edellisenäkin vuonna.

Terveisesi Junkkarille ja Junkkarin nettisivujen lukijoille?
Kyllä Pohjanmaalla osataan kylvökoneen teko. Ja rohkeutta riittää, olkoon kylvökoneen limen väri siitä esimerkkinä, vaikka se ei monen traktorin perään värillisesti istu.