Viljelijän tietopankki

« Takaisin

Syyskylvöjen jälkeen koneet talviteloille

Syyskylvöjen jälkeen on monella viimein aikaa hengähtää. Kevät koittaa taas aikanaan ja on vaivattomampaa aloittaa kevään työt, jos kalusto odottaa valmiiksi huollettuna ja hyvässä kunnossa. Suosittelemme siis uhraamaan hieman aikaa kylvökoneen puhdistukseen ja huoltoon, jossa kannattaa huomioida ainakin seuraavat kohdat:

1. Tyhjennä säiliöt ja puhdista paineilmalla hankalat paikat, kuten syöttölaitteiden sisukset. Jos lannoitetta on tarttunut syöttölaitteisiin, voit työntörihlatyyppisessä koneessa liikuttaa rihlat kerran puolelta toiselle ja puhaltaa uudelleen paineilmalla. Joskus lannoitteen irrottaminen voi vaatia varovaista raaputtamista. Maestro, SMD tai W700 koneen nastasyöttölaitteen rullien sisukset on syytä puhdistaa niin ikään paineilmalla. Tällöin piensiemenasennon kytkentä onnistu vaivattomasti.

2. Seuraavaksi pese kone sekä säiliön sisältä että ulkopuolelta. Älä kuitenkaan suuntaa painepesuria sähkölaitteisiin, laakereihin, stefoihin tai huohottimiin.

3.Voitele nipat, ketjut, sylinterit, nivelet ja laakerit ohjekirjan kaavion mukaan. Jos koneessa on sylintereitä, joita ei voi säilyttää männänvarsi sisällä, kannattaa varsi öljytä. Myös koneen ulkopintoihin voit laittaa suojaöljyn, mutta vältä kumi- ja muoviosia.

4. Vannaspainotuksen jousien kiristys kannattaa löysätä, etteivät jouset menetä voimaansa. 

5. Kone kannattaa säilyttää yläasennossaan, jolloin vantaat roikkuvat vapaasti. Tällä vältytään esimerkiksi syöttöputkien vääntymiseltä säilytyksen aikana. Muista kuitenkin sulkea nostoletkun palloventtiili ja käyttää huoltotukea, mikäli sylinterissä on sellainen.

6. Tarkista vantaiden laakereiden ja kulutusosien kunto. Säädä tai uusi tarvittaessa.

7. Ajotietokoneet ja vastaavat ohjaimet tulee säilyttää lämpimässä, kuivassa tilassa. Itse kone kannattaa varastoida katon alla.

Edellä mainitut toimenpiteet ovat varsin yksinkertaisia, jos kone toimii moitteettomasti. Mikäli koneeseen on syytä tehdä kulutusosien uusimista tai muuta huoltoa, Junkkarilla on tarjolla valmiita varaosapaketteja, huoltopalvelua ja tehdaskunnostuksia, jotka löydät alempaa. 

Huoltojen ja kunnostuksen osalta kannattaa olla asialla nyt, sillä keväällä kauden kynnyksellä vapaita aikoja ei enää välttämättä ole tarjolla. Huoltojen suhteen voit ottaa yhteyttä Tarmo Kukkolaan, puhelin 010 480 2534 tai sähköpostilla tarmo.kukkola(at)msk.fi

KUNNOSTUSPAKETTI MAESTRO JA SIMULTA

VARAOSAPAKETIT

 

Takaisin