Tietopankki

« Takaisin

Herneen ja pavun kylvö

"Junkkarin suositus on kylvää isot siemenet lannoitesäiliöstä Maestroissa ja SMD-sarjan koneissa ja säätää pohjaläppä asetukselle 3-4 (riippuen lajikkeesta). Tällöin käytössä on suuremmilla koloilla varustettu lannoiterihla, jonne suuri siemen asettuu paremmin. Näin estetään papujen kiilautuminen siemenrihlan nastojen väliin ja vältetään rihlan mahdollinen rikkoutuminen."
 

Herneen ja härkäpavun viljely on lisääntynyt voimakkaasti, johtuen kotimaisen valkuaiskasvin lisäämisestä rehuihin. Se tarjoaa hyvän vaihtoehdon viljelykiertoon viljoille ja öljykasveille. Myös vähäinen lannoituksen tarve sekä tautipaineen vähentäminen maassa houkuttelevat herneiden ja papujen viljelyyn. Monet viljelijät miettivät nyt uuden kasvin viljelyä, mutta niiden viljely ja etenkin kylväminen herättävät kysymyksiä.

Herneiden ja papujen viljelyssä ensimmäisenä tulee vastaan lohkon valinta. Savinen tai kivennäismaa on suotuisa kasvupaikka, mutta eloperäiset maat eivät ole parhaita, sillä typpeä on maassa tarjolla pitkälle kasvukautta. Tällöin kasvi jatkaa kasvuaan syksyyn, eikä tuleennu puintivalmiiksi.

Viljelykierto tulee huomioida kylvösuunnitelmassa. Samalla lohkolla hernettä tai papua ei ole saanut olla viljelyssä 4-5 vuoteen. Herneiden kylvösuositukset hehtaarille tulee myös tarkistaa. Erityisesti rehukäyttöön tulevien kasvustojen osalta suosituksia on viime vuosina laskettu reilusta 100 kpl/m² noin 65-75 kpl/m². Savisille maille Etelä-Suomeen suositellaan 100 kpl/m². Eri lajikkeiden osalta tjp:ssä on myös isoja, 250-330 g:n eroja, mikä vaikuttaa kylvömääriin kg/ha. Käytettävällä siemenmäärällä on vaikutus kasvuston lakoontumiseen. Liian tiheä kasvusto on herkkä lakoontumaan ja puinti muuttuu haasteelliseksi.

Pavut ja herneet ovat kooltaan isoja, joten kylvökoneen pohjaläpän asetukset ovat viljojen normaaliasetuksia suuremmalla. Junkkarin koneissa suositeltavat pohjaläppäasetukset ovat herneelle ja pavuille 3-4 (riippuen lajikkeesta), viljoilla vastaavan asennon ollessa 1. Tällöin kiertokoetta tehtäessä siemenet tulevat syöttölaitteesta vapaasti, eivätkä kimpoile. Junkkarin suositus on kylvää isot siemenet lannoitesäiliöstä Maestroissa ja SMD-sarjan koneissa. Tällöin käytössä on suuremmilla koloilla varustettu lannoiterihla, jonne suuri siemen asettuu paremmin. Näin estetään papujen kiilautuminen siemenrihlan nastojen väliin ja vältetään rihlan mahdollinen rikkoutuminen. Yleensä lannoitustarve on vähäinen, joten lannoite voidaan sijoittaa starttilaatikosta. Simulta -malleissa käytössä oleva työntörihla mahdollistaa kylvön siemen- tai lannoitesäiliöstä.

Kylvösyvyyssuositus pavuille ja herneille on 5-7 cm, joka on viljoihin verrattuna 1-2 cm syvempään. Moni viljelijä kuitenkin kylvää herneitä samaan syvyyteen kuin viljoja, eli 4-5 cm:n syvyyteen. Syvälle kylvetty iso siemen saa riittävästi kosteutta maasta myös kuivana keväänä. Kovilla savikoilla matalaan kylvetty siemen voi kellua pintaan kovan sateen jälkeen. Aikaisemmin vallitseva käytäntö oli kylvää herne lannoitevantaiden kautta. Tapa juontaa juurensa ajalta, jolloin maita muokattiin voimakkaasti ja siemenvantaiden vannaspainotukset olivat alhaisia. Silloin riittävä kylvösyvyys saavutettiin ainoastaan lannoitevantaiden kautta. Erillisillä lannoitevantailla varustetuissa koneissa riviväli jää harvemmaksi 25 cm:iin, siemenvantaiden rivivälin ollessa 12,5 cm. Kylvösyvyyteen voidaan vaikuttaa vannaspainotuksen lisäämisellä sekä koneen korkeudella. Yleensä herneiden ja papujen kylvössä vannaspainotus on oltava suuri koneesta riippumatta.

Palkokasvien lannoitus

Herneen ja pavun lannoituksen on oltava maltillista. Etelä-Suomen lannoitesuositukset ovat typen osalta noin 30 kg/ha ja Pohjanmaalla ei suositella lannoitusta lainkaan. Typen lisäksi kasvi tarvitsee muitakin ravinteita, joita tulee maanäytteen mukaan soveltaa. Mikäli kylvökoneessa on starttivarustuksella oleva piensiemenlaatikko, voidaan starttilannoite tai NPK-lannoite kylvää sen kautta. Tällöin herneet ovat lannoitesäilöissä, eikä lannoitetta tarvitse laittaa siemensäiliöön. Tällä menetelmällä vältytään siemensäiliön ylimääräiseltä tyhjäämiseltä.

Herne ja papu kylvetään yleensä aikaisin, ensimmäisinä kasveina pitkästä kasvuajasta johtuen, joten kylvöaika on pian käsillä. Näillä säätövinkeillä on hyvä lähteä herneiden ja papujen kylvöön. Kannattaa myös tutustua viljelyoppaisiin, joita löytyy siemenkauppiaiden nettisivuilta.

Rohkeasti kokeilemaan uutta kasvia!

 

Takaisin